Klussen met een multitool

multitool

Ik ben niet de aller handigste vrouw ter wereld, maar twee linker handen heb ik nu ook weer niet. Ik klus best wat af in huis en gebruik hiervoor een multitool. Ik kan een multitool bijna voor elk klusje gebruiken en kan het iedere doe-het-zelver aanraden om er eentje aan te schaffen! Er zijn verschillende soorten multitools van verschillende merken zoals: Fein multitool of Bosch multitool

Roterende multitool

Er bestaan twee verschillende soorten multitools: de roterende en de oscillerende. Ik ben zelf voor de roterende multitool gegaan, omdat deze aansluit bij de klusjes die ik zelf kan doen in huis. Roterende en oscillerende multitools hebben veel raakvlakken, maar voor mij is het erg belangrijk dat ik kan boren. Dit kunnen alleen roterende multitools. Heb jij echter veel zaagwerk te doen thuis? Dan zou ik voor een oscillerende multitool gaan. Dit kunnen de roterende multitools dan weer niet.

Schuren

Het aller fijnst van de multitool vind ik dat ik niet met schuurpapier in de weer hoef te gaan. Niet alleen is dit enorm intensief, maar ook super slecht voor mijn handen en nagels. Met de roterende multitool kan ik zowel grote oppervlakten als kleinere oppervlakten schuren. Scherp randje ontdekt aan de trapleuning? Geen probleem. Zet een kleine schuurschijf op de multitool en het probleem is zo verholpen!

Boren

Zoals ik eerder al zei, vind ik het belangrijk om te kunnen boren. Ik heb simpelweg de ruimte niet om ook nog eens een boormachine op te moeten bergen, dus de roterende soort van de multitools is voor mij een uitkomst. Ook heb ik een spantang aangeschaft, waardoor ik iedere grootte, soort en maat booraccessoire kan bevestigen aan mijn multitool.

Graveren

Je zou het niet verwachten, maar de roterende soort van multitools kunnen ook worden gebruikt voor graveren! Hierdoor ben ik enorm populair geworden onder mijn vriendinnen en collega’s. Zo graveer ik tegenwoordig als hobby armbandjes, gereedschap en dergelijken. Ik ben nog niet zo goed geworden dat ik ook ringen kan graveren, maar wie had gedacht dat multitools ook konden worden gebruikt voor accessoires!

Pollijsten en reinigen

Om nog maar even door te gaan op de veelzijdigheid van multitools en de cosmetische kant ervan: met een multitool kun je ook metalen zoals goud en koper pollijsten! Heb jij ook oude oorbellen of kettinkjes die vies en roestig zijn geworden? Dan kun je een messingborstel gebruiken. Die zijn zachter dan staal, waardoor ze geen vonken produceren en geen krassen maken op goud, koper en messing. Heb je stenen accessoires die toe zijn aan een polijstbeurt? Dan kun je het beste een polijstkop van rubber gebruiken.