Met een kettingzaag veilig tuinieren

kettingzaag

Voor de echte tuiniers onder ons is een kettingzaag natuurlijk een tool die niet in de collectie mag ontbreken. Het apparaat wordt gebruikt om de tuin netjes te bewerken. Voor iedereen die een grote, groene tuin heeft is het lezen van deze blog een goed idee. Een kettingzaag is een leuk apparaat, maar je wil natuurlijk graag weten hoe je hier het beste mee om kan gaan. Daarom geef ik in mijn blog op Leveningroen.nl altijd de beste tips over tuinieren. Vandaag is het onderwerp dus de juiste kettingzaag gebruiken.

Een grote of kleine kettingzaag?

Als je een kettingzaag gaat kopen moet je nadenken over het type klus dat je gaat uitvoeren. Voor de wat kleinere klussen heb je niet direct een grote variant nodig. Soms is een kleine handzaag dan ook prima om te gebruiken. Met een kettingzaag kan je veel meer dan alleen bomen omkappen. Je kan namelijk je volledige tuin bewerken. Voor het lichte snoeiwerk is een snoeischaar misschien een betere optie, maar het grovere zaagwerk moet toch echt met een flinke zaagmachine

Hoe je veilig met een kettingzaag omgaat

Natuurlijk begrijp je goed dat een kettingzaag geen machine is om zomaar even mee te spelen. Een ongeluk is door de scherpe messen snel gebeurt en heeft vaak grote gevolgen. Het is daarom ook één van de meest gevaarlijke gereedschappen die er zijn. Het is dan ook van groot belang dat je de klus goed voorbereidt en dat je geen enkele veiligheidsmaatregel uit de weg gaat. Wie niet zeker weet of hij of zij de klus kan uitvoeren, kan beter hulp inschakelen van een expert. Vergeet ook zeker geen veiligheidskleding te dragen zoals bijvoorbeeld veiligheidsschoenen.

De onderdelen

Een kettingzaag bestaat uit meerdere onderdelen om de veiligheid te waarborgen. Bij de aanschaf kan je dus letten op de volgende onderdelen. De kettingvanger zorgt ervoor dat de ketting netjes op zijn plek blijft als deze losschiet. Een kettingriem zorgt ervoor dat de ketting automatisch tot stilstand komt bij plotselinge terugslag. Deze is ook handmatig te bedienen. Ook zijn er handvatrubbers die ervoor zorgen dat de zaag netjes en stevig in uw hand blijft liggen. Ook zijn deze vaak voorzien van handvatverwarming, omdat koude handen zorgen voor minder grip.

Denk dus erg goed na over de veiligheid, want deze machines zijn niet om mee te spelen. Ga bewust van je omgeving aan de slag, want je wil absoluut geen ongelukken maken met deze nuttige tools.