Een autoverzekering afsluiten: kijk hiernaar voor de beste verzekering

Een online autoverzekering afsluiten kan best ingewikkeld zijn. Vooral als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Het kan verleidelijk zijn om een hele uitgebreide verzekering af te sluiten, maar het gevaar is dat je dan teveel betaalt. Gelukkig kun je kosten besparen met onze goede tips. Wil jij niet teveel betalen voor je autoverzekering? Lees dan dit artikel vooral verder. 

Tip 1: Neem geen hoog eigen risico

Het eigen risico is het deel van de schade die je zelf moet betalen als je ook schade hebt geleden. Als je 1000 euro aan schade hebt geleden, krijg je bij een eigen risico van 350 euro weer 650 euro uitgekeerd van jouw verzekeraar. Door een hoog eigen risico gaat wel je premie omlaag. Echter kan het vies tegenvallen als je een keertje brokken maakt. Denk hier dus goed over na. 

Tip 2: verzekeraars doen aan schadesturing

Net als bij de zorgverzekeraar hebben verzekeraars contracten met schadeherstelbedrijven van auto’s. Het kan dus zijn dat jij je schade niet volledig krijgt uitgekeerd als je je auto laat fiksen bij een niet-gecontracteerd bedrijf. Vraag bij het schadeherstelbedrijf desnoods bij welke verzekeraars zij zijn aangesloten. Dat scheelt flink wat zoekwerk op de websites van de verzekeraars. 

Tip 3: hoeveel kilometers maak je per jaar?

Je kan je premie laag houden door minder te rijden. Hoe meer je op de weg zit, des te groter het risico is dat er iets met je gebeurt. Kijk daarom naar de kilometerstand van de afgelopen drie jaar. Verandert je situatie het komende jaar? Zo niet, geef dan het gemiddelde van de laatste drie jaren door aan de zorgverzekeraar. Ben hier wel secuur in, want bij hele grote verschillen vraagt de verzekeraar extra premie van je. Hele kleine verschillen zullen daarentegen niet worden belast. 

Tip 4: WA of casco verzekering?

Elke autobezitter in Nederland is minimaal verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee ben je gedekt voor de schade die een ander lijdt door jouw toedoen. De WA beperkt casco biedt ook dekking bij verlies, aanrijding met dieren en gebroken ruiten. Nieuwe en jonge auto’s kunnen het beste gedekt zijn met een WA casco. Dit wordt ook wel een Allrisk verzekering genoemd. Hiermee ben je ook verzekerd bij aanrijding of vandalisme aan jouw bolide. 

Tip 5: inzittendenverzekering

Ook hier zijn twee verschillende varianten van. De ongevallen inzittendenverzekering keert alleen geld uit bij overlijden of invaliditeit van de passagier. Neem daarom ook de schadeverzekering inzittenden. Hiermee ben je ook gedekt als je materiële schade lijdt. Als je invalide wordt kun je misschien niet meer werken en heb je een aangepaste woning nodig. Dat kan aardig in de papieren lopen. Let er dus op dat je dit zeker meeneemt.