Energie: groen, goedkoop, of allebei?

energie

Ik heb een raadsel voor je. Het is groen en het loopt door je huis! De titel verklapt het al: dit artikel gaat over energie. En dan met name over groene energie. Vandaag de dag is het (zoals je al wist) uiterst belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen aan duurzaamheid. Dat begint bij kleine dingen die weinig moeite kosten. Zoals wat vaker het licht of de verwarming uitzetten. Een nog eenvoudigere manier om groen te doen, is een groen energiecontract af sluiten. Helaas gaat duurzaam niet altijd hand in hand met goedkoop. Om ons steentje bij te dragen hebben we daarom een aantal kleine tips voor je op een rij gezet. Zo kun je makkelijker de energie vinden die jij wil!

Groene (goede) energie vind je overal

Het grootste voordeel van goede energie? Je vindt het vandaag de dag bij diverse aanbieders. Er valt echter een onderscheiding te maken. Aan de ene kant heb je groene stroom. En aan de andere kant het zogeheten ‘vergroende’ stroom. Dit is grijze stroom, welke wordt verpakt en verkocht als groene stroom. Hoe groen de energie die je gaat afnemen precies is, dat kan dus lastig zijn om te ontdekken. Gelukkig zijn er (online) meer dan voldoende bronnen te vinden waar je kunt lezen hoe het nu écht zit. Bijvoorbeeld op websites van klimaat- en onderzoeksbureaus.

Wanneer je groen doen het belangrijkst vindt, dan is de bovenstaande tip een handige actie. Hieronder lees je meer over het afsluiten van groene energiecontracten.

Handige weetjes over een energiecontract afsluiten

Er zijn een aantal dingen waar je scherp op kunt zijn wanneer je met een nieuwe energieleverancier in zee gaat. Bijvoorbeeld hoe groen de stroom is die je gaat gebruiken. Wist je dat je bij sommige aanbieders heel gemakkelijk zelf kunt kiezen hoe groen jouw stroom is? Dat is ideaal! Een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar de beste energie, is uiteraard een nieuwe contract. Wanneer je je eigen energieverbruik weet, dan kun je ook vele malen eenvoudiger het juiste contract vinden. Je verbruik kun je terugvinden op je jaarnota. De belangrijkste tip om de juiste energie te vinden is echter…

…Gebruik een vergelijkingswebsite!

Energie verbruiken we allemaal. Het verschilt echter sterk per huishouden hoe veel energie we precies gebruiken. Een handige tip is daarom om een vergelijkingswebsite te gebruiken. Daarmee kun je heel gemakkelijk je verbruik berekenen. En daarop aansluitend het juiste energiecontract vinden. We kunnen je dus niet vertellen wat voor jouw precieze situatie het perfecte energiecontract is. Daarvoor zijn er simpelweg te veel variabelen. Een tip die we je wel mee kunnen geven, is dat het zonder twijfel lonend is om reviews en beoordelingen te lezen. Aan de hand daarvan kun je makkelijker je oordeel vellen. Dat gezegd hebbende: luister niet enkel naar wat anderen zeggen, maar zoek ook zelf naar de beste groene energie!