Energieopslag noodzakelijk bij duurzame energie

Energieopslag en transformatorstations

Steeds meer bedrijven investeren in de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken en die vervolgens te gebruiken. Dat is beter voor het milieu en regelmatig is duurzame energie op de lange termijn tevens de goedkopere optie. Toch zit er een nadeel verbonden aan deze energie die veelal wordt opgewekt door wind of zon. Er zit namelijk een sterk fluctuerend patroon in deze energie. Dat wil zeggen dat je het ene moment wel energie opwekt en het andere moment niet. Om de duurzame energie zo optimaal mogelijk in te zetten, hebben bedrijven een vorm van energieopslag nodig. Goede energieopslag is met andere woorden noodzakelijk bij duurzame energie.

Goed functionerend elektriciteitsnetwerk

Een redelijk groot bedrijf verbruikt op verschillende manieren elektriciteit. Het kan ingezet worden voor de werkzaamheden, de standaard behoeften zoals licht en ook wordt elektriciteit steeds vaker ingezet om elektrische voertuigen op te laden. Wanneer een bedrijf gebruik maakt van duurzame energie, dan moet dit worden gereguleerd. Indien het elektriciteitsnetwerk niet optimaal functioneert, zal het algehele bedrijf daar last hebben. De oplossing hiervoor komt in de vorm van energieopslag. Dankzij energieopslag is het mogelijk om de productie en consumptie van energie en elektriciteit op elkaar af te stemmen. Bovendien maakt deze vorm van opslag het mogelijk om de toename in gebruik moeiteloos te ondersteunen. Energieopslag zorgt dus met andere woorden voor een goed functionerend elektriciteitsnetwerk.

Een grote batterij voor energieopslag

Het opslaan van extra opgewekte energie gebeurt in een soort batterij. In die batterij wordt alle energie opgeslagen die door middel van duurzame bronnen is opgewekt. Het voordeel van zo’n batterij is niet alleen dat jouw bedrijf nu altijd een goed functionerend elektriciteitsnetwerk heeft. Er is nog een ander groot voordeel van energieopslag. Met zo’n batterij kan zelf opgewekte energie zelfs worden verkocht. Dat is voor veel bedrijven een ander zeer interessant voordeel. Hierdoor zie je steeds vaker van dit soort grote batterijen staan op bijvoorbeeld industrieterreinen.

Energie en transformatorstations

Om duurzame energie goed op te kunnen slaan, moet de energie regelmatig eerst door een transformator lopen. Daarom zie je bij veel grote bedrijven transformatorstations staan. Het doel van zo’n transformator is om de spanning en de stroomsterkte van de energie te veranderen. Deze transformatorstations veranderen dus de opgewekte energie, zodat dit probleemloos opgeslagen kan worden. Zonder transformatorstations is energieopslag niet mogelijk. Gelukkig komen dit soort stations voor in allerlei verschillende soorten en maten. Hierdoor is er voor elk bedrijf wel een geschikte oplossing te vinden met het oog op de energieopslag.