Ga groen de weg op met je eigen laadpaal

Steeds meer mensen willen duurzamer leven en proberen hun eigen belasting op het milieu te verminderen. Een goede manier om dat te doen is door een elektrische auto aan te schaffen. Heb je al een elektrische auto, maar moet je steeds ver weg van je huis parkeren om hem op te laden? Overweeg dan om een laadpaal te laten installeren bij jouw eigen woning. Daarmee lever je een bijdrage aan het verduurzamen van de aarde, zonder in te leveren op je eigen comfort.

De voordelen van een laadpaal thuis

Een elektrische auto is minder belastend voor het milieu dan een auto met verbrandingsmotor, maar het is soms nog wel lastig om een laadpunt in de buurt te vinden. Daar sta je dan, met je volle boodschappentas op 300 meter van je voordeur; dat is natuurlijk niet handig. Met een laadpaal thuis op je eigen oprit heb je er altijd één in de buurt en kun je de auto voor de deur uitladen. Daarnaast is het goedkoper om je auto op te laden bij een eigen oplaadpunt, in plaats van bij een openbaar punt. Het enige dat je betaalt, is het tarief voor eigen stroom, en ook daarin zijn opties om te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van je eigen stroom of jaarlijks overstappen naar een aanbieder met een gunstiger tarief.

De beste laadpaal voor jouw huis

Er zijn verschillende modellen laadpunten, die ook allemaal weer andere opties hebben. Zo zijn er laadpunten die ‘alleen’ Plug & Charge bieden, maar ook palen met apps die het verbruik en andere zaken kunnen bijhouden. Deze laatste wordt ook wel een ‘slimme’ laadpaal genoemd. Heb je geen eigen oprit of parkeerplaats bij je woning? Dat hoeft geen geen probleem te zijn. Met bijvoorbeeld een laadpunt in de tuin of aan de muur kun jij óók elektrisch rijden zonder extra gedoe met het zoeken van een laadplek. Wil je een laadpaal maar heb je geen idee welke geschikt is voor jouw huis? Vraag dan om advies van een specialist. Hij of zij kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn en welk laadpunt het beste overeenkomt met jouw wensen.

Auto opladen met zonnepanelen

Wil je nog een stap verder gaan in de verduurzaming van jouw autogebruik? Kies er dan voor om zonnepanelen op je dak te installeren. Deze panelen kunnen jouw laadpunt voorzien van de benodigde elektriciteit. Zo kun jij je auto laden met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer zo duur als ze ooit zijn geweest, en ook het terugleveren of opslaan van de gewonnen stroom wordt steeds gemakkelijker en voordeliger. Natuurlijk kun je met de zonnepanelen ook andere apparaten in huis voorzien van stroom.  Zo ben je niet alleen onderweg duurzaam bezig, maar ook thuis!