Is Bitcoin slecht voor het milieu en de natuur?

Bitcoin

“Is Bitcoin slecht voor het milieu?”, is een vraag die wij vaak krijgen te horen. Het slechte nieuws is dat er maar één juist antwoord is op deze vraag. En dat antwoord is ja.

Maar niet getreurd, het is niet het einde van de wereld!

In deze blog zullen we je vertellen waarom we ons niet te veel zorgen hoeven te maken Moeder Aarde.

Wat is het precies?

Voor we antwoord geven op de hoofdvraag vertellen we eerst in het kort wat Bitcoin nou precies is. Het is begonnen ongeveer 10 jaar geleden. Een onbekend persoon onder de naam Satoshi Nakomoto schreef een wetenschappelijk document met zijn visie op een wereldwijd digitaal betaalmiddel; de Bitcoin (BTC). Deze vorm van geld wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. Een van de voordelen van deze zogeheten crypto-currency is dat het iedereen toegang geeft tot het ontvangen en versturen van geld. Hierdoor wordt het makkelijker voor mensen uit derde wereldlanden om deel te nemen aan grensoverschrijdende economieën.

Tot zover een mooi project zou je zeggen. Het nadeel is echter dat deze Bitcoins gemined kunnen worden. Dit is een proces waarbij mensen hun computerkracht kunnen inzetten, waarmee uiteindelijk bitcoins verdiend kunnen worden. Omdat er over de hele wereld tienduizenden mensen zijn die op deze manier geld proberen te verdienen is dit een enorme aanslag op het milieu. Dat heeft te maken met de energie die er hiervoor wordt opgewekt.

De totale energie die opgewekt wordt is meer dan het totale stroomgebruik van landen als Slowakije, Denemarken en Bulgarije.

De oplossing

Cryptocurrency zullen niet verdwijnen. De blockchain technologie waar deze digitale cryptocoins op draaien zijn revolutionair en zullen zeker voor disruptie gaan zorgen in verschillende markten. De oplossing ligt bij concurrenten van BTC. BTC zelf zal moeilijk kunnen veranderen, dit is al zo wijdverspreid, Daarnaast loopt de technologie achterop vele concurrenten. Volgens de website cryptouniversity.nl zijn de meeste blockchain projecten overgestapt op een algoritme wat veel minder energie kost. Hoewel er op korte termijn niks aan te doen is aan het energieverbruik van Bitcoin zelf, is het een geruststellend idee dat vele andere projecten een stuk milieuvriendelijker zijn.