Veevoer tegen pensverzuring of pensacidose

veevoer

Pensacidose, oftewel pensverzuring, treedt bij koeien op wanneer het evenwicht in de pens verstoord is. Er is een overmaat aan zuur in de pens van de koe. In deze blog zal ik je vertellen wat het nu precies inhoudt en wat het veroorzaakt, wat de verschijnselen zijn, en wat je eraan kunt doen om het tegen te gaan. Een van de oorzaken van pensverzuring is een verandering in veevoer of ruwvoer, je hebt per ongeluk varkensvoer gegeven bijvoorbeeld.

Pensverzuring ontstaat o.a. door wisseling veevoer

De pH in de pens van koeien is verlaagd bij pensacidose. Koeien vinden voorjaarsgras hartstikke lekker, maar het kan juist een oorzaak zijn van pensverzuring. Ook is er een kans dat pensverzuring ontstaat door snijmais dat al langer in de voederbak ligt. Andere oorzaken zijn wisselingen in veevoer of stress door warmte.

Verschijnselen

Pensverzuring kun je herkennen aan een aantal symptomen, die niet heel opvallend zijn dus je moet goed opletten. Een koe met pensacidose heeft bijvoorbeeld minder eetlust waardoor er meer veevoer in de bak blijft liggen. Ook is de koe ‘rustiger’. Daarnaast kun je het zien aan een doffe vacht. Als laatste herkauwt de koe minder van het veevoer. Bij acute pensverzuring stopt de koe helemaal met eten en gaat de koe kwijlen tijdens het herkauwen. Daarnaast houdt de koe het ruwvoer niet meer in de bek en laat het per ongeluk vallen, te moe en onwel om de kracht te hebben het vast te houden. Er zijn ook enkele verschijnselen op de lange termijn, zoals een daling in het melkvetgehalte van de koe, en dunne mest of juist heel dik en dan weer dunne mest en vaak ook slecht verteerd. De algehele conditie van de koe gaat hard achteruit. Tijd om er dus wat aan te doen!

Oplossingen

Als je denkt dat een van je koeien pensverzuring hebt, moet je gauw het veevoer of ruwvoer aanpassen. Er moet meer zetmeel aan het veevoer toegevoegd worden en granen kunnen beter geplet worden. Geef je koeien geen zure maiskuil meer en zorg voor vaste voedertijden. In het geval van voorkomen is beter dan genezen: goed veevoer is het belangrijkst. Beperk de hoeveelheid krachtvoer en zog voor structuur in het ruwvoer en dat er altijd voldoende is. Het hoeft niet te fijn gemalen te worden zodat de koeien goed kunnen herkauwen en dus dat koeien het veevoer over de dag heen kunnen opnemen. Ook moet het op een dusdanige manier gemalen zijn dat de koeien niet kieskeurig kunnen doen. Hopelijk voorkom je zo pensverzuring, succes!