Wat gebeurt er met de salderingsregeling na 2023?

Zonnepanelen blauwe lucht

De salderingsregeling blijft van kracht tot 2023. Tot die tijd kan je als ondernemer met zakelijke zonnepanelen de teruggeleverde stroom in mindering brengen op je energieverbruik. Deze voordelige regeling wordt afgebouwd na 2023 en is helemaal verdwenen in 2031.

Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat gaf onlangs uitsluitsel over de salderingsregeling. Eerst leek het erop dat de salderingsregeling vanaf 2021 zou overgaan in een subsidieregeling. Nu kun je als ondernemer langer dan verwacht profiteren van de salderingsregeling. Salderen betekent namelijk dat je stroomverbruik gratis is tot het aantal kWh zonnestroom dat je zelf opwekt. Wek je meer op dan je verbruikt, dan is je energierekening dus euro en krijg je ook nog eens een bedrag voor de stroom die je extra teruglevert.

Afbouw van de salderingsregeling

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaamaan afgebouwd. Dit gebeurt door de vergoeding voor de teruglevering van stroom op te splitsen:

  1. Je krijgt een bedrag van de overheid ter compensatie van de energiebelasting die je betaalt over de stroom die je afneemt van het energienet.
  2. Je krijgt een bedrag van de energieleverancier voor de zonnestroom die je teruglevert op het energienet (de terugleververgoeding).

Vanaf 2031 krijg je als zonnepanelenbezitter alleen nog een terugleververgoeding van de overheid. Overigens blijft de energie die je ‘achter de meter’ verbruikt geheel gratis. Hierbij gaat het om de energie die je zelf opwekt en direct inzet voor eigen verbruik.

Waarom de salderingsregeling nog even blijft

In eerste instantie was het plan om de salderingsregeling te vervangen door een subsidieregeling. Dit bleek echter minder eenvoudig te introduceren  dan gedacht. Dus is er voor gekozen de salderingsregeling af te bouwen. Volgens minister Wiebes een gebruiksvriendelijke methode. Bovendien blijft het aantrekkelijk om als ondernemer te investeren in zonnepanelen. De aanschafprijs van zonnepanelen daalt namelijk. In 2030 ligt de prijs waarschijnlijk aanzienlijk lager dan vandaag de dag. Dus ook zonder de salderingsregeling blijft het interessant om zonnepanelen te installeren. Als je daarnaast ook nog zorgt dat je voor de energie die je afneemt een lage prijs betaalt met energie vergelijken zakelijk, ben je helemaal voordelig uit.

De dubbele meter wordt verplicht

Vanaf 2023 betaal je enerzijds voor de stroom die je afneemt van het energienet en anderzijds krijg je een bedrag voor de stroom die je teruglevert. Het moet tegen die tijd dus duidelijk zijn hoeveel stroom je teruglevert en afneemt. Daarom wordt de dubbele meter verplicht die beide hoeveelheden registreert. De dubbele meter kan een slimme meter zijn, maar een alternatief is ook mogelijk. Stel dat je geen slimme meter wilt, dan heb je ook de keuze uit een dubbele meter die niet automatisch de meterstanden doorgeeft aan de netbeheerder.

De netbeheerders benaderen voor 2023 iedereen die zonnepanelen heeft met het verzoek om de dubbele meter of slimme meter te laten investeren. Zodra deze bij iedereen met (zakelijke) zonnepanelen geïnstalleerd is, kan het afbouwen van de salderingsregeling beginnen.