Verhuizen naar een nieuwe woning brengt altijd een flinke checklist met zich mee, en water hoort daar zeker bij. Of je nu je eerste huis betrekt of de overstap maakt naar een andere regio, het is belangrijk om tijdig je waterzaken goed te regelen. Gelukkig is het meestal een eenvoudige klus, zolang je weet waar je moet zijn en wat je moet doen. Door het op tijd aan te pakken voorkom je verrassingen en zorg je dat de kraan gewoon werkt zodra je de sleutel hebt.
Wat verbruiken twee personen gemiddeld aan water
Voordat je contracten afsluit of je aanmeldt bij een waterleverancier, is het handig om een idee te hebben van je verwachte verbruik. Het gemiddelde waterverbruik van twee personen ligt in Nederland op zo’n 180 tot 230 liter per dag. Dat klinkt misschien veel, maar als je bedenkt hoeveel water er per douchebeurt of toiletspoeling doorgaat, is het zo opgeteld. Deze inschatting helpt je niet alleen bij het kiezen van een passend voorschotbedrag, maar ook bij het bewust omgaan met water in je nieuwe woning. Door vanaf het begin inzicht te hebben in je gebruik, voorkom je verrassingen op je jaarafrekening.
Water regelen bij een nieuwe woning doe je zo
Zodra je weet wanneer je verhuist, is het slim om alvast te kijken welke watermaatschappij je nodig hebt. In tegenstelling tot stroom of gas kun je bij water niet kiezen uit verschillende aanbieders; het hangt af van je woonplaats. Het enige wat je dus hoeft te doen, is jezelf aanmelden bij de juiste leverancier via hun website. Vaak kun je daar ook je meterstand doorgeven en een verhuisdatum opgeven. Vergeet dit niet, want zonder aanmelding kun je onnodige boetes of onderbrekingen krijgen. Water regelen bij een nieuwe woning is dus vooral een kwestie van op tijd actie ondernemen, dan is het binnen vijf minuten gepiept.
Denk ook aan duurzaamheid en verbruik op lange termijn
Een verhuizing is hét moment om je gewoontes rondom watergebruik onder de loep te nemen. Misschien is het een goed moment om waterbesparende douchekoppen of kranen te installeren. Of je kunt een regenton plaatsen in de tuin, zodat je bij droogte geen leidingwater hoeft te verspillen aan planten. Kleine aanpassingen leveren op de lange termijn veel op, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Door bewust met je watergebruik om te gaan vanaf het moment dat je verhuist, zet je meteen een duurzame stap in je nieuwe woonomgeving.
Controleer alles op de eerste dag in je nieuwe huis
Zodra je de sleutel hebt, is het verstandig om direct de watermeter op te nemen en even te checken of alle kranen goed functioneren. Soms blijkt dat leidingen lekken, afsluiters vastzitten of de waterdruk niet klopt. Hoe eerder je zulke dingen ontdekt, hoe sneller je ze kunt laten oplossen. Noteer ook de meterstand, zodat je geen water betaalt dat je niet zelf hebt verbruikt. Een soepele start in je nieuwe huis begint met een simpele draai aan de kraan, en als je alles goed hebt geregeld, blijft het daar ook gewoon bij.