Hoe bevorder ik de sfeer op de werkvloer?

Of je nou leidinggevende, werknemer of eigenaar van een bedrijf bent, de sfeer op de werkvloer is heel erg belangrijk. Mensen gaan liever naar het werk toe als er een fijne sfeer hangt en als mensen het leuk vinden om te werken, presteren ze vaak beter. Als leidinggevende en eigenaar van een bedrijf is het dus heel belangrijk om een fijne sfeer op de werkvloer te creëren, maar dit zal niet vanzelf gaan. Je moet er wat voor doen en in deze blog leg ik uit hoe je als manager of eigenaar van een bedrijf ervoor kan zorgen dat de sfeer op de werkvloer zal verbeteren. Deze blog is ook handig om te lezen voor werknemers, want die zijn natuurlijk ook gebaat bij een fijne sfeer en kunnen hier ook zeker aan bijdragen.

Organiseer evenementen

Het is leuk om af een toe een evenement te organiseren met je werknemers, zo kun je gaan bowlen met je werknemers of ergens gaan eten. Hierdoor leer jij de werknemers beter kennen, maar de werknemers leren elkaar ook beter kennen. Doordat ze elkaar beter zullen leren kennen zal het gezelliger worden op de werkvloer, maar zullen je werknemers elkaar ook beter begrijpen. Wat veel bedrijven bijvoorbeeld doen is een vrijdagmiddag borrel. Dit kan je bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand doen en als het een groot succes is zelfs vaker.

Ga problemen niet uit de weg

Wat er vaak gebeurd op de werkvloer na een conflict is dat de betrokken partijen het er niet meer over hebben. Hierdoor ontstaat er een wrok tussen de personen en dat werkt niet fijn, dit nare gevoel straalt ook af naar andere medewerkers die hierdoor ook geen fijne sfeer op de werkvloer ervaren. Zorg er dan als leidinggevende voor dat als er een conflict is tussen twee werknemers dit op een nette manier wordt uitgepraat, zodat ze weer op een goede manier verder kunnen. Als de werkgever niet ingrijpt kan je ook als werknemer naar de collega lopen waar je ruzie mee hebt en het samen proberen uit te praten. Vaak kom je hier als twee volwassene personen wel uit. Je hoeft niet elkaars beste vrienden te worden, maar je ziet elkaar natuurlijk wel elke dag op kantoor.

Cursus duurzame inzetbaarheid

Je kunt er als leidinggevende voor kiezen om een cursus duurzame inzetbaarheid te doen. Hier leer je hoe jij ervoor kan zorgen dat je werknemers op een duurzame manier kunnen werken en ze het lang volhouden.