Een uitvaartverzekering afsluiten is belangrijk

uitvaartverzekering afsluiten

Je denkt er misschien liever niet over na, maar ook jouw leven is eindig. Daarom kun je je maar beter goed voorbereiden. Een uitvaartverzekering afsluiten is niet alleen voor jezelf belangrijk. Je naasten hebben hier ook veel aan. Zij hoeven dan niet voor de kosten voor jouw uitvaart op te draaien. Die kosten kunnen namelijk flink in de papieren lopen. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost al snel € 8500,00, een bedrag dat lang niet iedereen zomaar op de rekening heeft staan. Door je goed te verzekeren, verzeker je jezelf van een goede uitvaart en zorg je dat je naasten kunnen rouwen zonder daarbij aan de financiën te hoeven denken.

Hoe kies je de beste uitvaartverzekering?

In Nederland zijn veel aanbieders van uitvaartverzekeringen. Het valt lang niet altijd mee om de juiste verzekeraar te kiezen. Dus waar begin je? Je begint met bepalen wat voor begrafenisverzekering je wilt. Er zijn verschillende soorten verzekeringen om rekening mee te houden:

  • De kapitaalverzekering: deze keert bij overlijden geld uit. Je nabestaanden kunnen dan zelf kiezen met welke uitvaartmaatschappij zij in zee gaan voor jouw uitvaart.
  • De naturaverzekering: deze vergoedt, tot een bepaald bedrag, de uitvaart en de benodigdheden, zoals de kist en het opbaren.
  • De combinatieverzekering: dit is een combinatie van de twee bovenstaande verzekeringen.

Om goed te kunnen kiezen welke verzekering en welk verzekerd bedrag je nodig hebt, is het van belang dat je ongeveer weet hoe je uitvaart eruit moet komen te zien. Je zult een inschatting van de kosten moeten maken voor je verder zoekt.

Als je dit hebt bedacht, dan kun je verder met je zoektocht.

Uitvaartverzekeringen vergelijken kan je veel geld schelen

Wanneer je goed hebt bepaald wat je wilt en voor welk bedrag je je wilt verzekeren, kun je op zoek naar de begrafenisverzekering die bij jou past. In veel gevallen kun je ook, bijvoorbeeld, kiezen voor een duurzame uitvaart. Een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Ook je andere eisen kun je meenemen in de vergelijking. Denk dan bijvoorbeeld aan het al dan niet meeverzekeren van je kinderen, de looptijd van de verzekering etc. Door goed te vergelijken en te bepalen welke verzekering het best bij jou past, kun je veel geld besparen.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering gebeurt digitaal

De tijd dat de verzekeringsagent bij je aan de deur kwam ligt immers ver achter ons. Dat wil echter niet zeggen dat je geen aanvullende informatie kunt krijgen als je er niet helemaal uit komt. De verzekeraars zijn telefonisch en online goed te bereiken en zullen je het advies geven waar jij om vraagt. Ook over de beste soort verzekering voor als je, bijvoorbeeld, een natuurbegrafenis wilt. Is alles duidelijk? Dan vul je online het formulier in. Hierop geef je je persoonsgegevens en je rekeningnummer aan. En ook hoe je wilt gaan betalen (in termijnen of in één keer). Ook dien je een gezondheidsverklaring in te vullen.

De laatste stap is acceptatie door de verzekeraar

De uitvaartverzekeraar heeft het laatste woord over jouw verzekering. Een aantal dagen na je aanmelding ontvang je bericht over het al dan niet geaccepteerd zijn voor de verzekering. Dit kan bijvoorbeeld met je gezondheidssituatie te maken hebben. In deze acceptatie kunnen nog aanvullende voorwaarden staan, zoals carenzjaren. Dit wil zeggen dat je, indien je binnen een bepaalde termijn na het afsluiten van de uitvaartverzekering komt te overlijden, je nabestaande alleen je ingelegde geld weer retour ontvangen.

Bij de acceptatie ontvang je ook het polisblad van deze specifieke verzekering. Het is belangrijk dit goed te bewaren.

Geef een reactie