Huis energiezuinig maken met tweede hypotheek

house

Nadelen van een oude woning

Stel u woont al een tijd in een mooi, oud pand. U bent hier erg gelukkig mee, geniet van de authentieke elementen van de woning en de hypotheek is dus al een hele tijd geleden afgesloten. Echter biedt het hebben en onderhouden van een wat ouder huis ook flink wat nadelen, zo voldoen ze vaak niet aan de hedendaagse energienormen. De stookkosten kunnen extreem hoog liggen en dit is natuurlijk niet goed voor het klimaat óf uw portemonnee Er kan gekozen worden voor een renovatie om het huis weer energiezuinig te maken of in extreme gevallen loont zelfs zo’n renovatie niet meer en is de beste optie een volledige wederopbouw. Beide situaties houden ingrijpende werkzaamheden in en dus hoogstwaarschijnlijk tevens hoge kosten. Hypotheekverstrekkers kunnen u hierbij helpen als u een tweede hypotheek wilt afsluiten.

Wat houdt een huis energiezuinig maken in?

Een huis energiezuinig maken houdt meerdere zaken in. Het maakt altijd al een flink verschil als van enkel – naar dubbelglas wordt overgestapt, het scheelt aanzienlijk als de vloer een goede isolatielaag krijgt en ook het dak goed ingepakt wordt. Als er op dat dak dan tevens zonnepanelen worden geïnstalleerd bent u helemaal op de goede weg, dan kan het zo zijn dat op sommige dagen de stroom zelfs gratis is! Een energiezuinige ketel is ook een veel gekozen optie om het huis energiezuiniger te maken. Andere opties zijn vaak een stuk duurder en betalen zich wat lastiger terug, denk hierbij aan bijvoorbeeld een zonneboiler, een warmtepomp of het dak volledig isoleren voor duizenden euro’s. Al deze aanpassingen samen kosten vaak tienduizenden euro’s. Levert dit uiteindelijk onderaan de streep dan wel voldoende op? Jazeker! Indien een oud, vochtig pand opgekrikt en verbouwd wordt tot een label A-woning, doorloopt deze woning meteen een waardestijging van zo’n 6,5%. En doordat de aanpassingen in de woning tevens vaak zorgen voor die nieuwe vloer en/ of nieuwe kozijnen, stijgt dit percentage alleen nog maar meer.

Een tweede hypotheek aanvragen

Aan een huis verbouwen of renoveren zitten flinke kosten verbonden, hiervoor een tweede hypotheek kan erg interessant zijn. Wat houdt zo’n tweede hypotheek afsluiten in? Dit is een aanvulling op de eerste, oorspronkelijke hypotheek, deze kunnen beide dezelfde vorm hebben of juist een afwijkende. Daarin mag u als klant kiezen, net zoals de bank waar de tweede hypotheek afgesloten wordt, dit kan natuurlijk gewoon bij de bank waar u al klant was. Dit heeft als voordeel dat u waarschijnlijk extra geld kan lenen op dezelfde voorwaarden als bij de oorspronkelijke hypotheek. Maar het is ook zeker een optie om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker, het gaat dan wel altijd om het tweede deel, het eerste deel blijft gewoon onveranderd doorlopen. Er is in dit geval dus ook geen sprake van boeterente. De optie om over te kunnen stappen biedt flexibiliteit en mogelijkheden. Het kan hierbij verstandig zijn om met een onafhankelijke hypotheekadviseur te bekijken welke geldverstrekker met welke voorwaarden het beste bij uw huidige situatie past.

Voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek

Het afsluiten van een tweede hypotheek kan bij een verbouwing of renovatie dus goed van pas komen, bijvoorbeeld als u een offerte ontvangt van 40.000 euro die u niet zomaar klaar heeft staan op de spaarrekening. U moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen: zo moet de waarde van uw huis de extra lening toestaan, dat wil zeggen er is sprake van overwaarde. Ook moet uw bruto-inkomen deze extra lening aankunnen en u moet het geld ook daadwerkelijk besteden aan het verbeteren van de woning. Indien u aan deze voorwaarden kunt voldoen, kan een tweede hypotheek de kans bieden om de kosten het energiezuinig maken van de woning te financieren. Vaak is dit tegen een scherpe rente, u kunt het huis natuurlijk gebruiken als onderpand wat minder risico voor de geldverstrekker betekent.