Het leven op het platteland is zo slecht nog niet

Al sinds dat ik klein ben woon ik in het centrum van Amsterdam. Dan wel niet in de Kalverstraat, maar alsnog ben ik wel echt opgegroeid in een stad. Drukte, trams en toeristen zijn voor mij niet weg te denken. Soms vraag ik mij af hoe het leven zou zijn als ik niet in de stad was opgegroeid maar op het platteland? Wat zijn de voordelen van in bijvoorbeeld een klein dorp in Friesland wonen? Zou ik daar misschien later wel heen willen verhuizen? Ik ging op onderzoek uit!

Natuur

Het voornaamste wat ik soms mis in Amsterdam en wat je wel op het platteland hebt, is natuur. Ik denk dat in de natuur wonen voor zowel je mentale als fysieke gezondheid erg bevorderend kan zijn. Als het zonnetje schijnt ga je namelijk veel eerder een wandelingetje maken of een stukje fietsen. En hierdoor krijg je veel meer zonlicht (vitamine D!) en beweging. Ook denk ik dat voor ontspanning heel goed kan zijn. Als je meer buiten bent of gewoon überhaupt al meer natuur om je heen hebt denk ik dat dit heel zuiverend kan zijn voor je gedachten en stress kan verminderen.

Ruimte

Ook is ruimte echt iets wat je in de stad vrijwel niet hebt. Behalve misschien als je miljoenen op je bankrekening hebt staan, maar anders moet je het doen met een klein stads appartement. Niks mis mee, want het scheelt ook wel weer schoonmaken. Maar ik snap dat als je bijvoorbeeld veel kinderen hebt of gewoon houdt van een ruim huis, je misschien meer op je plek bent met een vrijstaand huis op het platteland. En het is ook waar dat je, zeker in een stad als Amsterdam, voor dezelfde prijs een veel mooier, nieuwer en ruimer huis kunt krijgen. Het is dus maar de vraag wat je belangrijker vindt en waar je je geld aan wil besteden.

Gemeenschap

Ook is in een dorp wonen erg leuk door de gemeenschap. Iedereen kent elkaar en er worden vaak lokale evenementen georganiseerd. Soms met en soms zonder de omliggende dorpen. Een vriend van mij had bijvoorbeeld laatst in het dorp waar hij vroeger woonde bij zijn ouders een tentfeest georganiseerd. Niet een grote discotheek, maar gewoon een simpele tent met bandjes. En overdag gingen ze carbid schieten! Voor als je dit niet kent; dit zijn melkbussen die je aansteekt als een soort van kanon, waardoor er een hele harde knal ontstaat. Ik mocht toevallig mee naar dit tentfeest en het is zo’n grappige en leuke activiteit! Als je het trouwens zelf een keer wil proberen in een weiland, raad ik je dit echt aan. Op www.melkbusshop.nl kan je de melkbussen bestellen die je hiervoor nodig hebt.

Toch maar mijn stadje

Ik ben tot de conclusie gekomen dat op het platteland wonen echt veel meer voordelen heeft dan ik oorspronkelijk dacht. De ontspannende natuur, de grotere huizen voor dezelfde prijs en de leuke gemeenschap en activiteiten zou ik echt wel zien zitten. Toch merk ik dat ik wel echt ben opgegroeid als een stadsmens. Toen ik mee was met die vriend van mij heb ik het enorm naar mijn zin gehad, maar toen ik weer in Amsterdam kwam voelde ik mij weer echt thuis. Wie weet verhuis ik ooit nog eens naar Friesland of Groningen, maar voor nu is Amsterdam toch echt wel mijn stadje.

Geef een reactie