Wat is car sharing en wat zijn de voordelen?

Car sharing is een vorm van het delen van een auto waarbij meerdere mensen gebruik kunnen maken van dezelfde auto. In een hoop landen, waaronder Nederland zijn er veel mensen die een auto hebben en deze niet dagelijks gebruiken. Veel auto’s staan een groot gedeelte van de tijd stil in de garage of op de oprit. Door gebruik te maken van car sharing wordt het principe van stilstaande auto’s tegengegaan. 

 

Wat houdt car sharing nu eigenlijk in?

Met car sharing verhuurt een eigenaar van de auto zijn auto aan iemand anders op het moment dat deze persoon zijn eigen auto niet nodig heeft. Op deze manier kun je de autokosten deels terugverdiend door de jaren heen en hoeft een ander geen auto te kopen als die af en toe een auto nodig heeft. Dit is echter niet het enige voordeel van het delen van een auto. In steden als Rotterdam zijn er een hoop auto’s in de omgeving die niet worden gebruikt. Door car sharing Rotterdam te gebruiken kun je mensen in je omgeving vinden die de auto niet nodig hebben op de momenten dat jij wel een auto nodig hebt. Het delen van een auto zorgt ervoor dat er een stuk minder auto’s op de weg moeten rijden en in het verkeer zijn. Dit zorgt ervoor dat er minder files en daarnaast een stuk minder parkeerplaatsen nodig zijn. 

 

De populariteit van deelauto’s in grote steden

De populariteit van car sharing is de afgelopen jaren in Nederland sterk toegenomen. Het principe van het delen van voertuigen is in grote steden al bekend. Zo heb je verschillende merken scooters die je in bepaalde zones kunt gebruiken. Dit maakt de mensen in deze stad een stuk beweeglijker en maakt het minder aantrekkelijk om zelf een nieuw voertuig te kopen. In de jaren 60 is het principe van deelauto’s al begonnen. Er zijn toen in Amsterdam een aantal volledig elektrische deelauto’s geweest die op 5 plaatsen in de stand voor rond de 40 cent per kilometer te huur waren. 

 

Het doel hiervan was voornamelijk om de luchtvervuiling zo veel mogelijk te beperken en daarnaast parkeerproblemen in de stad tegen te gaan. Deze problemen zijn met de steeds meer toenemende voertuigen een groter probleem aan het worden. Er zijn ook andere vormen van car sharing die goed zijn voor het milieu. Zo kun je ook als je naar dezelfde plek moet reizen samen met andere mensen rijden om de milieuvervuiling tegen te gaan.