Hoe je zelf je cannabis kunt kweken

Gebruik je wel eens wiet voor recreationele of medicinale doeleinden en zou je graag je eigen wietplantjes willen kweken? Dan is het in ieder geval handig om groene vingers te hebben. Het kweken van wietplantjes is niet moeilijk, maar vergt wel veel aandacht en tijd. Hoe beter het plantje verzorgd wordt, hoe beter de opbrengst zal zijn. Allereerst moet je wietzaadjes kopen. Meer informatie vind je hier. Welke wietzaadjes passen het beste bij jouw behoeften? Waar kun je jouw wietzaadjes het beste kopen? Hoe zorg je ervoor dat jouw plant sterk wordt en je een goede opbrengst krijgt?

Wat is cannabis en waarvoor wordt het gebruikt?

Wiet is afkomstig van de cannabisplant. Je hebt zowel vrouwelijke als mannelijke cannabisplanten. De vrouwelijke planten hebben bloemtoppen die rijk zijn aan THC. THC is een cannabinoïde die in het menselijk lichaam inwerkt op het endocannabinoïdesysteem. Dit systeem helpt het lichaam de functies te kunnen uitvoeren en houdt het lichaam in balans. Naast THC-rijke planten, zijn er ook planten waarin minder THC zit en relatief meer CBD. Net als THC is CBD een cannabinoïde, maar je zult er geen high door ervaren. Hierdoor is het uitermate geschikt als medicinale cannabis.

Waar kun je wietzaadjes kopen?

Je kunt gemakkelijk online wietzaadjes kopen, bij onder andere Zamnesia. Zij zorgen dat je wietzaadjes op een juiste en discrete manier naar jou worden verzonden. Bij Zamnesia zijn verschillende soorten wietzaadjes verkrijgbaar. Voor degenen die graag wiet recreationeel gebruiken, om high te worden, zijn er de feminized cannabiszaden. Hieruit komen enkel vrouwelijke planten voort. Als je medicinale wiet wil gebruiken, dan zijn er uiteraard ook CBD-cannabiszaden verkrijgbaar. Hierdoor zul je dus geen high ervaren, maar wel de positieve effecten op je gezondheid.

Wat je in huis moet hebben voor het kweken van wiet

Het beginstadium van wietzaadjes is hetzelfde als die van andere planten die je zelf thuis kunt kweken. Alles wat je nodig hebt is een medium waarin de zaadjes worden geplant, zoals kokos of aarde. Daarnaast moet het zaadje genoeg vocht krijgen om te kunnen ontkiemen en uit te groeien tot een sterke plant. Pas in de bloeiperiode en tijdens de oogst heb je andere spullen nodig. Denk bijvoorbeeld aan lampen die in het ‘rode’ lichtspectrum zitten, latex handschoenen voor tijdens het oogsten en natuurlijk een goede snoeischaar.

De wietzaadjes laten ontkiemen

Bewaar de zaden na aankoop bij voorkeur op een koele, donkere en droge plek. Leg de zaden bijvoorbeeld in bakjes in de koelkast en haal ze er pas uit als je ze wil gaan zaaien. Er zijn verschillende manieren om de wietzaden te laten ontkiemen. Zamnesia beveelt aan om het direct in het uiteindelijke medium te planten, dus bijvoorbeeld aarde of kokos. Dit is de minst riskante manier van zaden laten ontkiemen. Andere methoden zijn door het gebruik van vochtige vellen keukenpapier of een glas water.

De groei en bloei van cannabisplanten

Na het ontkiemen, kan het plantje echt gaan groeien. Tijdens de groei van het plantje, wordt het aangeraden om het wietplantje regelmatig te verpotten naar een steeds grotere pot. Zo kunnen de wortels zo optimaal mogelijk groeien. Tijdens de groei is de belichting van de plant ook zeer belangrijk. Te veel licht zorgt ervoor dat het plantje uiteindelijk stopt met groeien, voordat het groot genoeg is. Te weinig licht maakt het plantje zwak en verliezen ze hun kleur. Zorg er bij voorkeur voor dat de plantjes achttien uur licht en zes uur duisternis hebben.

Het oogsten van de planten

Er zijn enkele kenmerken waar je op kunt letten om te weten of het tijd is voor de oogst van jouw wietplant. Eén teken dat het oogsttijd is, is verkleuring van de bladeren; deze worden geel. Daarnaast kun je aan de stampers zien of het tijd is om te oogsten; de draden worden bruiner en verliezen hun witte kleur. Snijd de gehele plant aan de onderkant af, of knip de zijtakken eraf. Raak de toppen hierbij zo min mogelijk aan. Vervolgens is het tijd om de planten te laten drogen.

Het is belangrijk om de toppen van jouw cannabisplant goed te laten drogen en ook te curen. Dit verkleint de kans op schimmel in jouw voorraad en geeft de gedroogde wiet een betere smaak. Om de toppen zo optimaal mogelijk te laten drogen is een onbelemmerde luchtdoorstroming belangrijk. Hang de toppen aan een lijn of rek in een donkere ruimte, bijvoorbeeld in een lege kledingkast. In ideale omstandigheden duurt het ongeveer zeven tot twaalf dagen tot jouw wiet goed gedroogd is.

Is cannabis legaal?

Check voor de aankoop van jouw wietzaadjes eerst de reglementen rondom het kweken van cannabis in jouw land. In Nederland denken veel mensen dat het kweken van minder dan vijf plantjes legaal is, maar dit is niet zo. Het kweken van cannabisplanten is in Nederland illegaal en je kunt dus strafrechtelijk vervolgd worden als jouw planten ontdekt worden. Bij vijf of minder planten is de kans op strafrechtelijke vervolging echter klein en vaak worden dan enkel de planten weggenomen.